Casa Fericirii

revista ta de bucurii

Despre femeile Wayuu si arta lor

Wayuu (pronuntat „Wah-You”) este un grup indigen din America Latina care locuieste în desertul din Peninsula La Guajira, care se învecineaza cu Columbia si Venezuela. Wayuu traiesc în asezari mici numite „rancherias”, care constau din cinci sau sase case. În cadrul acestor rancheri, oamenii din Wayuu sunt capabili sa pastreze un mod de viata care a fost transmis din generatie in generatie pastrandu-l neatins de cultura moderna. Organizate în clanuri matriarhale, copiii Wayuu poarta numele de familie al mamei lor, facând femeile Wayuu nu numai centrul familiei, ci si liderii culturali. Unul dintre cele mai importante aspecte ale culturii lor îl reprezinta arta tesaturilor Mochilas Wayuu.

Wayuu, cea mai mare comunitate indigena din Columbia rezista conditiilor dure ale unui ecosistemului semi-arid. Ca trib, ei nu sunt supusi frontierelor politice si sunt capabili sa se miste liber între ambele tari, actionând semi-nomadic. Niciodata nu au fost cuceriti de spanioli. Pe parcursul secolului al XVII-lea au luptat împotriva ocupantilor si au devenit cunoscuti ca un trib feroce. Tenacitatea lor le-a permis sa-si pastreze traditiile, mai ales prin limbajul lor, Wayuunaiki, care ramâne în mare parte vorbit, desi generatiile mai noi vorbesc atât Wauunaiki cât si spaniola. Ca si alte triburi indigene, Wayouu a experimentat discriminari si uitare din partea guvernelor din Columbia si Venezuela, primele care le-au recunoscut prezenta si teritoriul lor pâna la constitutia din 1991.

 

Fiecare mama Wayuu isi invata pe fiica sa teasa si sa croseteze, mentinând traditia. La vârste fragede fetele tinere învata primele trucuri ale acestei  complicate arte. Sacii Mochila Wayuu, sunt fabricati din fire groase sau subtiri.  Când va cumparati un sac Mochila puteti fi sigur ca va veti bucura de el,  pentru tot restul vietii. Gentile sunt puternice, frumos texturate, realizate manual si de o calitate exceptionala. Pentru femeile tribului Wayuu este un privilegiu de a putea face sacii Mochila. Pentru Wayuu, tesutul este un simbol al întelepciunii, inteligentei si creativitatii. Potrivit legendei, traditia tesutului provine de la „Wale’kerü”, un paianjan care le învata pe femei sa îsi teasa desenele creative pe saculetii Wayuu. Fiecare  model încorporat pe fiecare geanta Wayuu este unic pentru tesator, povestindu-si propria poveste prin culorile, modelele si formele sacului.

Conform cosmologiei lui Wayuu, totul de pe Pamânt este legat si are un suflet. În limba lor, Wayuunaiki, fiecare leguma, animal, uman sau mineral are un suflet si o limba.

Wayuu se bazeaza complet pe limba lor, traditiile lor fiind transmise pe cale orala de la o generatie la alta, creând mai multe versiuni ale miturilor si legendelor care explica originile lor. Este cazul legendei Waleker, cea care povesteste originile tesutului pentru Wayuu. Una dintre versiuni descrie modul în care Irunúu, un vânator de „guajiro”, s-a întâlnit în drum spre casa cu o femeie cu handicap numita Wokoloonat. El, din compasiune, o duce in casa familiei sale. Cu toate acestea, restul familiei  nu o place pe Wokoloonat si nu o trateaza bine, când Irunúu nu era acasa. Ceea ce nimeni nu stia era ca Wokoloonat era un tesator  care, în fiecare seara, în timp ce ceilalti dormeau, se transforma într-o fata frumoasa si facea tesaturi frumoase din fire colorate pe care le scotea din gura. Într-o noapte, vânatorul a descoperit femeia frumoasa care a creat piesele tesute, iar când a povestit asta celorlalti, femeia frumoasa a devenit paianjen si a disparut.

Geantile Mochila sunt o reprezentare emblematica a culturii Wayuu. Femeile Wayuu lucreaza zile întregi pentru a realiza o geanta Wayuu. Le poate lua pâna la o luna întreaga realizarea unei singure genti. Astazi, gentile Wayuu au devenit un mijloc de sprijin financiar pentru oamenii din Wayuu, ceea ce le permite sa-si pastreze modul de viata.

Eu personal sunt pasionata de aceste posete si le fac, e o adevarat aventura . Modelul si culorile pot fi combinate intr-o infinitate de modalitati si forme, combinatiile de culori care ai zice ca nu se potrivesc, dar pe geanta capata un cu totul alt rost, parca in mod magic gentile Mochino Wayuu armonizeaza tot cu tot.

articol realizat de Bodoki Erika

surse:

http://www.uniquecolombia.com/en/uncategorized/the-story-behind-the-beautfiul-wayuu-mochilas-from-colombia/

https://wayuutribe.com/pages/about-wayuu-women

…………………………………………………………………………………………………………………….

Bodoki ErikaSaculeti Handmade

…………………………………………………………………………………………………………………….

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Lasă un comentariu

informatie

Această înregistrare a fost postată la aprilie 18, 2018 de în Carti, filme, muzica, arta, frumuseti.

Blog Stats

  • 15.521 hits

Bloguri, Bloggeri si Cititori