Casa Fericirii

revista ta de bucurii

Nemuritoarea poveste de dragoste din spatele Nasterii lui Venus

ȘtiațiNașterea lui Venus, una dintre picturile cele mai reprezentative ale Renașterii italiene, a artistul florentin Sandro Botticelli, ascunde un vechi secret

Fiind una dintre cele mai bine cunoscute picturi ale Renașterii italiene, Nașterea lui Venus, a fost considerată la momentul realizării sale, un adevărat standard de frumusete, o celebrare a perfecțiune feminine. Realizată de pictorul florentin Sandro Botticelli intre anii 1482-1485, tabloul a fost comandat de Giuliano de Piero de ‘Medici, un nobil aparținând uneia dintre cele mai puternice familii din Florența, care, conform legendei, era nebunește îndrăgostit de tânăra și frumoasa muză a lui Botticelli, Simonetta Vespucci, o femeie nobilă din provincia Genova.

 

birth-of-venus-history-the-true-love-story-behind-botticellis-masterpiece-01

Dar cine era Simonetta? Căsătorită cu Marco Vespucci (o rudă îndepărtată a lui Amerigo Vespucci) a fost considerată cea mai frumoasă femeie din Florența, în perioada Renașterii italiene. Având doar 15-16 ani la venirea ei în Florența frumoasa Simonetta i-a cucerit pe toti prin grația ei. Chiar şi respectabilul și puternicul Giuliano de Medici s-a îndrăgostit de frumusetea ei orbitoare. Și chiar daca nu stim prea multe despre această iubire pasională, dacă cei doi au devenit vreodată iubiti sau nu, totuși legenda poveștii lor de dragoste i-a facut pe florentini să viseze timp de secole.
birth-of-venus-history-the-true-love-story-behind-botticellis-masterpiece-03
Giuliano de’ Medici                                                                   Sandro Botticelli
Conform legendei, în 1475, în turnirul de la La Giostra, Giuliano a participat purtând o pictură ce o reprezenta pe

Pallas Atena, adică pe frumoasa Simonetta, realizată chiar de Botticelli, pe care se putea citi inscripția franceză La Sans Pareille, cea fără de egal„. În cele din urmă nobilul a câștigat competiția, precum și afecțiunea tinerei, care cu acest prilej a devenit Regina Frumuseții” pentru florentini, apoi pentru întreaga Renaștere.

Dar, și Sandro Botticelli pare să fi fost îndragostit de Simonetta, un sentiment ce nu a fost făcut public, dar pe care istoricii de artă l-au dedus din multele picturi ale sale, inclusiv Nașterea lui Venus (astăzi la Galeria Uffizi din Florența). Ne place să ni-l imaginăm chinuit și obsedat de frumusete și grație ei, pe care a vrut parcă să le impregneze în pînză pentru totdeauna.

birth-of-venus-history-the-true-love-story-behind-botticellis-masterpiece-02
Din păcate, Simonetta a murit de tuberculoză, la doar 22de ani. 9 ani mai târziu Botticelli a finalizat Nașterea lui Venus, și ca o confirmare a afecțiunii lui, și-a exprimat dorința de a fi înmormântat lângă mormântul Simonettei, la biserica Ognissanti din Florența. Nașterea lui Venus face parte din lista celor câteva tablouri care nu au fost distruse de Biserica Catolică și conform legendei, Lorenzo de ‘Medici a fost cel care a protejat pictura de cenzura bisericii, pentru a-i lăsa fratelui său, Giuliano, o amintire tangibilă a femeii pe care a iubit-o cel mai mult.
 –––––––––––––––––––––––––––––––––-
–––––––––––––––––––––––––––––––––-

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la Martie 4, 2015 de în Carti, filme, muzica, arta, frumuseti şi etichetată , , , , .

Blog Stats

  • 7,356 hits

Bloguri, Bloggeri si Cititori
%d blogeri au apreciat asta: