Casa Fericirii

revista ta de bucurii

Dulciurile naturale si amabilitatea

In urma observsatiilor facute cu prilejul unor studii recente de psihologie comportamentala, s-a constatat ca multe dintre persoanele care prefera sa consume in mod curent si cu masura dulciuri naturale sint de regula fiinte umane cu suflete tandre, care sint inclinate catre intrebuintarea fireasca a numeroaselor contacte sociale si catre realizarea anumitor actiuni binefacatoare de ajutorare a celorlalti oameni.

Relativ recent, psihologii de la Universitatea din Gettysburg si-au propus sa analizeze trasaturile care definesc personalitatea unui numar de 163 de studenti, urmarind sa observe influenta pe care o are modul predominant de hranire si preferintele gustative, ajungind la concluziile de mai sus.

Ei au propus in final diversedulciuri2 ipoteze pentru a explica aceasta corelatie, dintre atractia catre dulciuri si afectivitatea si sociabilitatea fiintei umane. De exemplu, au pornit de la premisa ca imediat dupa nasterea in aceasta lume, fiinta umana are ca intermediar al unui prim contact esential al ei cu o alta fiinta umana laptele matern al carui gust predominant este dulce. De asemenea cercetatorii au avansat si ipoteza ca episoadele festive din copilarie, cum ar fi impartirea tortului aniversar, se desfasoara adesea in prezenta unor persoane dragi atrase si ele de bucuria de a minca dulciuri. Insa, una dintre ipotezele cele mai temeinice este cea a „alinarii psihologice”, dispozitie launtrica favorabila pe care gustul dulce o genereaza indubitabil in fiinta.

Dupa o serie de alte experiente au mai constatat ca persoanele care consuma o bucata de ciocolata sau citeva bomboane cu putin timp inainte de a li se cere sa participe in mod benevol la realizarea unui anumit proiect sint dispuse sa isi ofere in mod  natural ajutorul si  pot face aceasta mult mai des decit persoanele care nu au consumat deloc alimente dulci.

Prin urmare, putem adauga faptul ca, in general, consumul moderat si sanatos de dulciuri naturale  linisteste, implinind in mod adecvat nevoile energetice ale organismului. Organismul uman care beneficiaza de un aport sanatos de dulciuri naturale se simte atunci mai putin amenintat de diversitatea factorilor perturbatori externi si devine mult mai disponibil sa se deschida intr-un mod creator si constructiv fata de ceilalti.

bug-friends-eating-chocolate-300x278Putem spune astfel ca dulcele activeaza centrul 2 de forta, swadistana chakra. Acest tip de energizare specifica predispune fiinta umana la angrenarea sa in interactiuni sociale binefacatoare, armonioase, in care predomina amabilitatea, intelegerea, bunavointa si in general aspectul inter-relational predominant placut. De aceea, in limbajul curent, expresia apreciativa folosita pentru acest gen de comportament este: „Ce dulce esti!”.

Sa mai amintim ca receptorii gustului dulce se situeaza catre partea din fata a limbii fiind cei mai „expusi” receptori fata de mediul extern. Pozitionarea acestora explica  efectul ce este generat de gustul dulce in sfera psihica  a fiintei, si arata intr-un fel ca sintem „construiti” pentru a fi fericiti inainte de toate. 🙂

dulciuri naturale3

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la August 2, 2014 de în Leacuri, plante, sfaturi diverse şi etichetată , , .
%d blogeri au apreciat asta: